Prezentowany nóż ma ostrze o długości 15 cm, typu szefa kuchni - genialnie sprawdzi się w trakcie krojenia, a także siekania. Ostrze jest dwustronne, a jego zarys sprawia, iż praca w kuchni stanie się przyjemnością.
Japońska producent KAI to synonim wysokiej jakości, wyroby z logo tej marki w swojej ojczyźnie mają status kultowych produktów. Poza zachwytm w Japonii, są one rozpoznawalne na całym świecie.
firma założona w 1908 roku, w mieście Seki rozwija się i sprzedaje wysokiej klasy noże i produkty pochodne, które charakteryzuje niezwykła ostrość i funkcjonalność.
kolekcja SHUN stanowi jedną z najistotniej wszechstronnych serii ostrzy ze stali damasceńskiej na całym świecie. Bardzo uwielbiana wśród najlepszych specjalistów w świecie kuchni i kucharzy amatorów.
Noże z serii SHUN to ostrza wytwarzane ze specjalnej stali damasceńskiej składającej się z 32 warstw.
Rdzeń noża jest wyprodukowany ze stali VG-10.
Stal użyta do produkcji ostrzy to specjalny stop zawierający 1,0 % węgla, a także 1,5% kobaltu. Wytrzymała na korozję i trwała stal - 61± 1 HRC, daje klindze ostrość, która nie ma sobie równych. Ręcznie ostrzone ostrza, doskonałe wyważenie sprawiają, że noże z linii SHUN to niezastąpiony pomocnik dla najmocniej wymagających kucharzy.
Każdy nóż SHUN ma jednostkowy i specyficzny charakter, poprzez ułożenie poszczególnych warstw stali, niczym słoje w przekroju drzewa. Dzięki temu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła, która łączy technikę z progresywnym designem.
Rękojęści noży zostały produkowane z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie udoskonalonej równowagi.