Brak danych
Global seria G Nóż - 16cmOstrze - CROMOVA 18 Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiemTwardość - 56-58 HRCDługość całkowita - 290mmDługość ostrza - 160mmSposób ostrzenia - dwustronnyWaga - 120g...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (425,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Global kolekcja G
Specjalistyczny, bardzo lekki nóż, dzięki któremu likwidowanie kości z mięsa, drobiu czy ryb staje się łatwiejsze i szybsze. Wąska, sprężysta krawędź pozwala ciąć skrupulatnie w najciaśniejszych miejscach, a dzięki jednolitej konstrukcji drobiny produktów nie pozostają w rękojeści
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej wydajności z wykwintnym designem. Są lekkie i znakomicie wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują nieprzeciętną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w rąk i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. Poprzez Komina Yamadę, zdobyły niemało międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – równocześnie profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Cromova 18 to stal luksusowa dla noży producenta Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Cykl hartowania przebiega poprzez podgrzanie klingi do 1000 poziomów Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal optymalna zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali:Węgiel: 0.75 – 1.05
Chrom: 17.30
Molibden: 1.12
Wolfram: 0.14
Wanad: 0.14
Nikiel: 0.18
Mangan: 0.40
Krzem: 0.48
Miedź: 0.0235
Fosfor: 0.026-0.040
Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, jednocześnie jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie potrzebne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.