Brak danych
Global seria G Nóż - 22cmOstrze - CROMOVA 18 Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiemTwardość - 56-58 HRCDługość całkowita - 345mmDługość ostrza - 220mmSposób ostrzenia - dwustronnyWaga - 158g Długi...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (435,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Global seria G
Długi japoński nóż z ząbkowanym ostrzem, którym można pokroić każdy wariant pieczywa, nie przyciskając go nadmiernie do deski. Cienka i ostro tnąca krawędź perfekcyjnie poradzi sobie z twardą, chrupiącą skórką (np. Bagietki), co pozwala otrzymać cieniutkie kromki i zachować przy tym kształt pieczywa.
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej sprawności z szykownym designem. Są lekkie i świetnie wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują wyśmienitą ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w rąk i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, aby redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z dłoni. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. Przez Komina Yamadę, zdobyły sporo międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym zachwytm największych mistrzów kuchni – jednocześnie profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Cromova 18 to stal luksusowa dla noży firmy Global, zastrzeżona przez hutę Yoshikin. nad wyraz wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega poprzez podgrzanie klingi do 1000 poziomów Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal adekwatna równocześnie dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali:Węgiel: 0.75 – 1.05
Chrom: 17.30
Molibden: 1.12
Wolfram: 0.14
Wanad: 0.14
Nikiel: 0.18
Mangan: 0.40
Krzem: 0.48
Miedź: 0.0235
Fosfor: 0.026-0.040
Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków zapewniają łatwość w dbaniu o nóż, równocześnie jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie niezbędne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.