Stal damasceńska to numer jeden użytkowany w tworzeniu wysokiej jakości noży. Powstaje z 2 stali o zróżnicowanym składzie, które poprzez ogrzewanie łączy się w jedną całość, czego konsekwencją jest niepowtarzalna konstrukcja ostrza o doskonałych właściwościach. Stal damasceńska jest twarda, oporna na zużycie, wytrzymała, nad wyraz jednostajna i ma długą żywotność. Krojenie jest skrupulatne i rewelacyjne, niezależnie od tego, czy przetwarzasz, kroisz mięso, kroisz owoce, warzywa, zioła czy wypieki. Ten nóż kuchenny ze stali damasceńskiej dedykowany jest nie tylko do użytkowania profesjonalnego, lecz także dla kucharzy-amatorów, domowych smakoszy i smakoszy. Ma całkowitą długość 26,5 cm i ostrze 15,5 cm. Jego ostrze tworzono z wysokiej jakości 67-warstwowej stali damasceńskiej (twardość 60 HRC - wg Rockwella). Rękojeść noża produkowana została z drewna pakka (pakkawood) – poddanego obróbce ciśnieniowej kompozytu drewna i żywicy, który jest jednostajny, odporny na ciepło i wilgoć oraz wytrzymały na zużycie mechaniczne. Wystarczy po użyciu umyć nóż w ciepłej wodzie z mydłem, opłukać i wysuszyć. Uwaga, nóż jest ostry i nie jest zabawką, należy go używać wyłącznie do krojenia żywności. Jeżeli potrzebne jest naostrzenie ostrza, użyj młynka kuchennego, stalowego.