Brak danych
Tojiro Atelier VG-10 Nóż Santoku - 17cmOstrze - VG-10 ręcznie kuta stal nierdzewna przez mistrza Tomo MatsumuraRękojeść - eco woodTwardość - 61 HRC +/- 1Długość kompletna - 290mmDługość ostrza...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (1 755,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Tojiro Atelier VG-10
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, dedykowany przede wszystkim do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, genialnie się także sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. obfita klinga usprawnia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki albo na patelnię.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, markę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali używanej w produkowaniu noży. W swojej ofercie mają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1, a także serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez wyjątkowo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być wyprodukowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, lecz dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym przede wszystkim zostaje na poziomie 60-61 HRC. Oporność VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, również sprawdzą się jako podarek.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%