Brak danych
Tojiro Atelier EB Forged VG-10 Nóż Santoku - 17cmOstrze - VG-10 ręcznie kuta stal nierdzewna poprzez mistrza Tomo MatsumuraRękojeść - heban, pierścień róg bawoliTwardość - 61 HRC +/- 1Długość...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (2 255,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Tojiro Atelier EB Forged VG-10
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, asygnowany najczęściej do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ ma cienkie ostrze, wspaniale się także sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. wielka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki albo na patelnię.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali wykorzystywanej w tworzeniu noży. W swojej ofercie mają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz linię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez nad wyraz restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być stworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, lecz dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym w głównej mierze zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, również sprawdzą się jako podarek.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%