Brak danych
Tojiro Atelier VG-10 Nóż szefa - 24cmOstrze - rdzeń VG-10 ręcznie kuta stal nierdzewna przez mistrza Tomo MatsumuraRękojeść - eco woodTwardość - 61 HRC +/- 1Długość pełna - 370mmDługość ostrza...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (2 255,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Tojiro Atelier VG-10
najszczególniej wszechstronny nóż kuchenny, dedykowany do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania zróżnicowanych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, eliminowaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, producenta założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w produkcji noży. W swej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez niezwykle restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być stworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, lecz dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają iż ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym zwykle zostaje na poziomie 60-61 HRC. Niepodatność VG-10 na rdzę i patynę iż noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, również sprawdzą się jako prezent.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%