Brak danych
Tojiro Atelier EB Forged VG-10 Nóż Nakiri - 16,5cmOstrze - rdzeń VG-10, ręcznie kuta stal nierdzewna przez mistrza Tomo MatsumuraRękojeść - heban, pierścień róg bawoliTwardość - 61 HRC +/-...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (2 255,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Tojiro Atelier EB Forged VG-10
Japoński nóż dedykowany do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry i przenieść pokrojone elementy do salaterki albo na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia na ogół w linii pionowej, z zastosowaniem wielu zróżnicowanych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, markę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali wykorzystywanej w produkowaniu noży. W swej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 i serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez wyjątkowo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być wytworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym typowo zostaje na poziomie 60-61 HRC. Oporność VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, też sprawdzą się jako upominek.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%