Stal damasceńska to numer jeden wykorzystywany w produkcji wysokiej jakości noży. Powstaje z 2 stali o zróżnicowanym składzie, które poprzez ogrzewanie łączy się w jedną całość, czego rezultatem jest specyficzna konstrukcja ostrza o genialnych właściwościach. Stal damasceńska jest twarda, oporna na zużycie, wytrzymała, niezwykle jednostajna i ma długą żywotność. Krojenie jest dokładne i wspaniałe, niezależnie od tego, czy rozpoczynasz przetwarzanie, porcjowanie mięsa, krojenie owoców, warzyw czy ciastek. Dzięki szerokości ostrza można nim na dodatek rozgniatać ząbki czosnku. Ten nóż kuchenny ze stali damasceńskiej dedykowany jest nie tylko do wykorzystania fachowego, ale także dla kucharzy-amatorów, domowych smakoszy i smakoszy. Ma całkowitą długość 33,5 cm i ostrze 20 cm. Jego ostrze wyprodukowano z wysokiej jakości 67-warstwowej stali damasceńskiej (twardość 60 HRC - wg Rockwella). Rękojeść noża stworzona została z drewna pakka (pakkawood) – poddanego obróbce ciśnieniowej kompozytu drewna i żywicy, który jest zrównoważony, oporny na ciepło i wilgoć oraz oporny na zużycie mechaniczne. Starczy po użyciu umyć nóż w ciepłej wodzie z mydłem, opłukać i wysuszyć. Uwaga, nóż jest ostry i nie jest zabawką, należy go używać wyłącznie do krojenia żywności. Jeżeli konieczne jest naostrzenie ostrza, użyj młynka kuchennego, stalowego.