Ceramiczny dripper Hario „V60-02" jest zaparzaczem filtrowym w profilu stożka z wirem promienistym i otwartym spustem. Stożkowe filtry papierowe pomagają w rozprzestrzenianiu się wody i czasie kontaktu z mieloną kawą, ponieważ woda spływa ku środkowi. Można przygotować 2 porcje kawy naraz. Ta manualna metoda parzenia daje całkowitą kontrolę czasu parzenia i temperatury, dzięki czemu kawa jest parzona tak, jak lubisz. Pokaźny otwór w dolnej części stożka pozwala na luźny przepływ kawy, dzięki temu możnaprzypasować smak i moc napoju przez szybkość, z jaką wlewa się gorącą wodę (dla słabszej kawy szybciej, dłużej - dla kawy mocniejszej). Sposób wykorzystania ceramicznego drippera „Hario V60-02" do przygotowania 320 ml kawy:1. Podgrzać filtr papierowy i ceramiczny gorącą wodą.2. Wylać wodę. To pomoże zminimalizować posmak przypominający papier.3. Świeżo mieloną kawę (20 g) wsypać do filtra papierowego (na ogół ziarna powinny być drobno mielone).4. Wstępnie zaparzyć kawę mieloną 50 ml wody - cała powierzchnia powinna być mokra. Odczekać około 10 sekund.5. Resztę wody wylewać od środka, powolnymi ruchami okrężnymi w stronę brzegów, podążając za stożkowym kształtem. Nalewać należy powoli.6. Po wylaniu całej wody poczekać, aż na powierzchni fusów nie będzie wody. Pyszna kawa już jest gotowa.