Charakterystyka towaru:
Worek filtracyjny tworzony jest czystej, surowej bawełny, która nie wpływa w żaden sposób na smak wina czy nalewek. Worek jes wielokrotnego wykorzystywania, można go prać ręcznie lub mechanicznie.
używanie:
Worek przeznaczony jest do filtracji moszczu, gotowego wina, a w szczególności rewelacyjny do oczyszczania nalewek.
Przed filtracją nalewek należy wstępnie je schłodzić, co spowodujezanieczyszczenia zbijają się w „grubsze" kłaczki, powiększając produktywność filtracji. Po wlaniu cieczy do worka należy go powiesić np.: na sznurku za przymocowane do niego uchwyty i pozwolić cieczy grawitacyjne spływać. Ciecz będzie się powoli sączyć wierzchołkiem worka, a skażenia będą osadzać się na jego bokach.
w sytuacji jedynie przelewania wina można worek ułożyć na znikomym lejku.powiększyć produktywność cyklu można worek „skręcić" wokół własnej osi.
Worek może też służyć jako tańsza alternatywa prasy do wyciskania soku z owoców, po wstępnej maceracji czy fermentacji.