Nóż szefa 200 mm, CLASSIC IKON CREME, Nóż szefa jest niezastąpionym najmocniej uniwersalnym nożem, idealnie nadającym się do cięcia, siekania, krojenia w plasterki czy kostki. Dzięki stosownej wadze i genialnemu wyważeniu sprawdza się także przy cięższym pracach jak krojenie twardych warzyw czy porcjowanie mięsa. Obszerne ostrze można ponadto wykorzystać do skrobania, a także przenoszenia przygotowanych części z deski na patelnię czy do garnka. O linii CLASSIC IKON CREME, Dzięki subtelnej, kremowej rękojeści noże linii CLASSIC IKON CREME odznaczają się wszystkimi zaletami produktów serii CLASSIC IKON w dodatku stając się bezapelacyjnie przyciągającymi wzrok elementami każdej kuchni. Rękojeść stworzona z materiału syntetycznego, wcześniej nitowanego, bez spoinowo łączonego spełnia najwyższe standardy i pozwala łatwo utrzymać noże w czystości. Dzięki nowoczesnej geometrii głowni ( brody ) noża i użytecznemu, zaoblonemu kształtowi rączki, nóż wyśmienicie leży w rąk i jest przyjazny w użytkowaniu. Ostrze jest arcytrudnie ostre i pozostaje takim przez długi czas. Za sprawą genialnego rzemiosła cięcie, siekanie i porcjowanie nożami CLASSIC IKON CREME jest prawdziwą przyjemnością. Cechy noży linii CLASSIC IKON CREME, starannie wykuty z jednego fragmentu stali chromowo-molbdenowo-wanadowej X50CrMoV15 (stop gwarantujący odpowiednią równowagę pomiędzy wytrzymałością na korozję, twardością i opornością na pękanie), Brak brody pozwala na naostrzenie noża na całej długości ostrza wraz ze specjalnie zaprojektowaną rękojeścią noż jest optymalnie zrównowa-żony, Potrójnie nitowane ostrze, nitami wykonanymi ze stali rdzoodpornej (rozszerzona niepodatność na korozję), technika Precision Edge (PEtec) zapewnia o 20% ostrzejszą krawędź tnącą noża, Hartowane do 58 ° Rockwell (stosowna twardość gwarantująca długo-trwały efekt ostrej krawędzi oraz łatwość jej ponownego ostrzenia), Rękojeść tworzona jest z szczególnie wytrzymałego materiału plastikowe-go - polioksymetylenu (POM) - o ścisłej strukturze molekularnej, odpornej na blaknięcie i odbarwienia, produkowano w Solingen w Niemczech, Noże można myć w zmywarce, sugerowane jest jednak mycie ręczne. Jak dbać o noże WÜSTHOF, Noże WÜSTHOF są synonimem najwyższej jakości i jako takie posiadają służyć użytkownikom przez jak najdłuższy czas zachowując swoje parametry. W związku z tym pamiętajmy żeby umyć je bezpośrednio po użyciu w ciepłej wodzie używając łagodnych środków myjących a następnie ostrożnie osuszyć. Technicznie prawie wszystkie noże WÜSTHOF nadają się do mycia w zmywarce ( z wyjątkiem noży o drewnianych rękojeściach linii IKON ). Rekomendujemy jednak mycie ręczne, ponieważ podczas mycia w zmywarce noże narażone są na pewne czynniki, mogące posiadać wpływ na ich żywotność. Podczas cykli pracy zmywarki może nastąpić wzajemne obijanie się ostrzy, resztki jedzenia takie jak przyprawy, soki czy sosy mogą posiadać niekorzystny wpływ na stal. Dodatkowo nieodpowiednie detergenty mogą powodować korodowanie komponentów. Właściwości towaru, ostrze: stal chromowo-molibdenowo-wanadowa X50CrMoV15, wykute z jednego fragmentu stali, 20% ostrzejsza krawędź noża dzięki technice Precision Edge (PEtec), brak brody umożliwia ostrzenie na całej długości noża, ostrze zatopione w całej długości uchwytu, potrójne nitowanie ostrza do rękojeści, nity ze stali nierdzewnej opornej na korozję, rękojeść: materiał syntetyczny polioksymetylen, odporny na blaknięcie i odbarwienia, rękojeść w kolorze ecru