Kociołek tworzony w pełni z żeliwa szarego. Kociołki żeliwne stanowią wyśmienitą alternatywę dla grilla i zyskują sobie coraz pokaźniejszą popularność w całej Europie. Przyrządzanie pysznych dań jedno-garnkowych pod gołym niebem sprawia mnóstwo radości i jestgenialnym pretekstem do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Kociołek żeliwny wytworzony jest z żeliwa szarego, które dzięki swym właściwościom równomiernego rozprowadzania i utrzymywania ciepła sprawiane naczynie nieprzeciętnie nadaje się do przyrządzania dań jedno-garnkowych. Parametry: - unikalny, specyficzny smak potraw przygotowanych w kociołku żeliwnym nie ma sobie równych. - Pyszne pieczonki, gulasz, czy każde inne danie są prawdziwą ucztą dla podniebienia jednocześnie podczas letniego przyjęcia w ogrodzie jak i zimowego biesiadowania przy ognisku. - Postawiony w ognisku kociołek perfekcyjnie się demonstruje i stanowi oryginalną ozdobę ogrodu. - Odkręcane nogi usprawniają transport, a także pozwalają na powieszenie kociołka na trójnogu. - dokładny odlew maszynowy. Kociołki żeliwne znakomicie magazynują ciepło co sprawia, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość krzywdzących substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie użytkowania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewiele znaczące ilości żelaza, pierwiastka potrzebnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Trafnie konserwowany (natłuszczany) posłuży mnóstwo lat. Komplet posiada: - Kociołek o obszerności 7L/15 kg - Trzy nóżki - Zakręcana pokrywa Przed pierwszym wykorzystaniem: żeby uniknąć rdzewienia należy polikwidować wszystkie opakowania i etykiety. Umyć garnek w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie spłukać i skrupulatnie wysuszyć. W dodatku zapoznaj się z instrukcją. Specyfikacja: - wysokość 35 cm - wysokość nóżek 13 cm - wysokość kociołka 22 cm - średnica kociołka 32 cm - średnica otworu kociołka 26 cm - waga 15 kg popularne potrawy, które przyrządza się w kociołku to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki - prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie albo leczo albo gulasz grzybowy.