Brak danych
Rzadko zdajemy sobie sprawę jak ważną i niedocenianą czynnością podczas przygotowywania potraw jest fachowe mierzenie ich temperatury podczas obróbki grzejnej. Z zasady polegamy na swoich, niestety...
Prezentowana oferta sklepu GarnkiSwiata.pl teoretycznie jest najlepszą ceną (19,90) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Rzadko zdajemy sobie sprawę jak ważną i niedocenianą czynnością podczas przygotowywania potraw jest fachowe mierzenie ich temperatury w trakcie obróbki cieplnej. Typowo polegamy na swoich, niestety często zawodnych zmysłach. Nieraz do oceny potrawy używamy zmysłu wzroku i węchu. Czy w ten sposób jednak, np. Po kolorystyce pieczonej sztuki mięsa, możemy coś powiedzieć o jej zewnętrznych partiach? Co jednak dzieje się we wnętrzu? Jest to ważne zwłaszcza przy pokaźniejszych kawałkach pieczonych mięs. Możemy co prawda rozkroić mięso w trakcie pieczenia lecz wtedy, i tak raczej oglądamy niż mierzymy. Tutaj z pomocą przychodzą nam profesjonalne termometry kucharskie. Z reguły są to wyspecjalizowane mierniki specjalnie dedykowane do mierzenia temperatury potraw. Posiadają sondę, tj. Wariant termoprzewodzącego szpikulca, który wkuwany jest w pieczone mięso. Dzięki niemu wiemy jaką temperaturę ma potrawa wewnątrz.
podczas obróbki grzewczej potrawy muszą osiągnąć w środku właściwą dla siebie temperaturę:
Temperatura powinna być mierzona wewnątrz potrawy - sonda musi znajdować się w najgrubszej części mięsa - z dala od kości. Jeżeli produkt ma nieregularny zarys albo danie składa się z kilku komponentów, to temperatura powinna być mierzona w kilku miejscach.
Specyfikacja:
- Termometr wykonany ze stali nierdzewnej.
- Czytelna tarcza z motywami zwierząt.
- dokładność potwierdzona atestem.
- Średnica tarczy ok. 5cm.
- Długość całkowita ok. 14cm.
- Wskazuje temperaturę od 0C do 120C.