Tajine jest słynnym marokańskim naczyniem, znakomitym do gotowania mięsa z warzywami na wolnym ogniu. Przy jego użyciu ujawnia się znakomity, unikalny smak potraw. Tajemnica smaku uwalnianego przez Tajine jest w jego pokrywie, która zagwarantuje zupełnie inną cyrkulacje powietrza i przepływ temperatury niż naczynia z płaską pokrywą. Wysoki i masywny stożek pokrywy ściśle przylega do krawędzi misy, a tym samym utrzymuje gorącą parę wewnątrz garnka. Przez to Twoje dania duszą się powoli we własnym soku, zachowując wszystkie składniki odżywcze i wydobywając unikalny, pełen czułości smak. Tylko Tajine pozwala przygotować naprawdę soczyste mięso, nasycone pysznym sokiem z warzyw i aromatycznych ziół. - Garnek wykonany z żeliwa - Pokrywa wytworzona z ceramiki opornej na wysokie temperatury - pasuje do używania w piekarniku i na wszelkich rodzajach kuchenek także indukcyjnych. Wymiary garnka: 22 x 7cm kompletna wysokość naczynia z pokrywą: 25cm Tadżin z kurczaka z konserwowymi cytrynami i oliwkami komponenty liczba porcji: 6 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule, posiekane 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 6 filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w dużą kostkę 150 g zielonych oliwek bez pestek 2 cytryny konserwowe, pokrojone na kliny pieprz do smaku 50 g posiekanej świeżej kolendry Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 1godz.30min. › Gotowe w: 1godz.50min. W brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Wmieszać przyprawy, kurczaka, oliwki i cytrynę. Oprószyć pieprzem. Dodać 150 ml wody i dusić na drobnym ogniu poprzez 1,5 godziny. Spróbować i w razie zapotrzebowania doprawić. Podawać na ciepło z kaszą kuskus lub ze świeżym chlebem. Tymiankowe tadżin z kurczaka składniki liczba porcji: 3 1 łyżka oliwy lub ghee 1 szalotka, pokrojona 3-4 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 znaczna zielona papryka 1/2 pęczka świeżego tymianku 1 łyżka ras-el-hanout sól pieprz 1/2 cytryny (opcjonalnie) Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 30min. › Gotowe w: 50min. Przygotować znaczne gliniane naczynie tajine (średnica ok. 30 cm), rozprowadzić na dnie oliwę albo ghee. Rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pokrojoną szalotkę, nie musi być wyjątkowo drobno pokrojona. Chwilę podsmażyć, do cebuli dodać czosnek (wyciśnięty lub pokrojony). Pokroić mięso w większą kostkę, dodać do cebuli. Zakryć tajine, chwilę pogotować. W tym czasie pokroić paprykę na obszerne kawałki, a także posiekać tymianek, wrzucić do mięsa, wymieszać, posolić, dodać ras-el-hanut. Dusić razem pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości mięsa i papryki. W miarę zapotrzebowania dolać nieco wody, aby mięso nie przywarło do dna. Na koniec spróbować, ewentualnie doprawić według gustu. Rada na ogół w naczyniu stwarza się wystarczająco dużo sosu, czasem jednak wyparowuje, zwłaszcza gdy ogień jest zbyt wielki, tak iż trzeba pilnować, żeby nie przypalić. Można dodać do duszenia ok. Pół cytryny pokrojonej na cząstki, ale nie za dużo, by potrawa nie była zbyt kwaśna. Podawać z kuskusem, bulgurem, pitą lub po prostu z pieczywem. Lekkie tadżin z jagnięciną i śliwkami składniki ilość porcji: 6 1 kg łopatki jagnięcej pokrojonej w dużą kostkę 3 łyżki oliwy z oliwek 3 szerokie cebule pokrojone na ćwiartki 3 rzepy pokrojone w kostkę 3 marchewki pokrojone w plasterki 4 pomidory, posiekane 1 szczypta pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 200 g suszonych śliwek Sposób przygotowania Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 2godz. › Gotowe w: 2godz.15min. Jagnięcinę podsmażyć na oliwie, na obfitym ogniu w brytfance lub w garnku o grubym dnie. Dodać warzywa i pieprz cayenne. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać szklankę wody, przykryć i dusić na minimalnym ogniu poprzez godzinę. Wmieszać śliwki i jeśli potrawa jest zbyt sucha, dolać więcej wody. Gotować jeszcze poprzez godzinę.