- Tygielek do parzenia kawy po turecku o obszerności 550 ml. - wspaniały do parzenia fantazyjnych kaw i podgrzewania np. Mleka. - tworzony z wysokiej jakości stali nierdzewnej. - poręczny, wytrzymały na ciepło uchwyt. - wyekwipowany w poręczny dzióbek, który upraszcza nalewanie. - Pogrubione, wielowarstwowe dno. - dopasowany do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych oraz indukcyjnych. - pasuje do mycia w zmywarce do naczyń. - Oryginalny towar greckiej firmy NAVA z linii naczyń Acer. Specyfikacja: Materiał: stal nierdzewna, tworzywo Długość: 21 cm Wysokość: 10,5 cm Średnica: 8,5 cm pojemność: 550 ml Waga (kg): 0.289 odcień dominujący: metaliczny, czarny Kawa po turecku słynie przeważnie ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w minimalnych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). Elementy - 1 łyżka drobno zmielonej kawy - 1 szklanka wody - 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 kardamon w strąku, - 1 łyżka cukru (wg. Gustu smakowego) Sposób przygotowania Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten cykl powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!