Wykonanie: stal nierdzewna pojemność: 700 ml. Wymiary: średnica dna ok. 8 cm Tygielek wytworzony ze stali nierdzewnej, żeby ułatwić nalewanie ma wyprofilowany "dzióbek". Znakomity do parzenia kawy, herbaty, a także podgrzewania np. Mleka. Nietrudny w czyszczeniu i wykorzystywaniu. Nadaje się do mycia w zmywarce. Tworzony z tworzyw bezpiecznych dla zdrowia i neutralnych dla żywności. Może być używany na kuchence gazowej, elektrycznej, halogenowej, ceramicznej z wyjątkiem płyt indukcyjnych Kawa po turecku słynie z zasady ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w znikomych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki"). Elementy - 1 łyżka drobno zmielonej kawy - 1 szklanka wody - 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu albo 1 kardamon w strąku, - 1 łyżka cukru (wg. Gustu smakowego) Sposób przygotowania Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten proces powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!