Naczynia żeliwne rewelacyjnie magazynują ciepło co sprawia, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Wspaniały wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość destrukcyjnych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to iż w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się minimalne ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki wyjątkowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w niezwykle wysokiej temperaturze. Powierzchnia została dodatkowo oksydowana co zmniejsza podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką powłoką oleju jadalnego. Dokręcana, drewniana rączka stanowi korzystny izolator grzewczy dzięki temu możemy ją z łatwością przenosić. Średnica 24 x 5cm dopasowana do wszystkich typów kuchni, także indukcyjnych. Naczyń żeliwnych nie wolno myć w zmywarkach. Po umyciu patelnię należy wytrzeć do sucha i delikatnie natłuścić olejem jadalnym. Zabieg ten pozwoli radować się naczyniami żeliwnymi poprzez długie lata.