Naczynia żeliwne genialnie magazynują ciepło co sprawia, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Doskonały wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość krzywdzących substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie wykorzystywania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka potrzebnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki wyjątkowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została na dodatek oksydowana co zniża podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie patelni przez smarowanie całej powierzchni cienką powłoką oleju jadalnego. Brak tego typu konserwacji może skutkować rdzewieniem patelni. Naczyń żeliwnych nie wolno myć w zmywarce. Wymiary 26 x 26 x 5 cm przypasowana do wszystkich typów kuchenek, także indukcyjnych. Można używać w piekarniku.