Forma silikonowa krągła do domowych wypieków, Usztywniany rant sprawia, że forma nie odkształca się i z łatwością ją włożyć i wyjąć z piekarnika. Tworzone z 100% silikonu asygnowanego do kontaktu z żywnością, dzięki temu formy są bardziej zrównoważone i trwalsze. Ekonomiczna: ulepszoną cyrkulację ciepła i zimna Do 20% krótszy czas pieczenia Materiał gwarantuje równomierne pieczenie przystępne odchodzenie wypieku od ścianek poręczna: Nie wymaga natłuszczania proste przechowywanie wytrzymała na zabrudzenia Nie odbarwia się Usztywniany rant, a także uchwyty usprawniają jej przenoszenie Nie chłonie zapachów prosta w czyszczeniu i pielęgnacji przystosowana do mycia w zmywarce Trwała: Nie odkształca się Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu Temperatura używania od -40°C do 250°C Bezpieczna: ma atest inspektora sanitarnego Neutralna dla jedzenia nadaje się do: Piekarnika Kuchenki mikrofalowej Lodówki Zamrażalnika Zmywarki wymiary: rozmiary zewnętrzne z rantem i uchwytami: 30 x 24,5 x 4,5 cm średnica wewnętrzna: 23 cm właściwości form silikonowych: 1. Formy silikonowe są uniwersalne, wspaniale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC. - Temperatura górna wynosi nawet do 250oC ( w zależności od producenta) nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, aby nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem. - W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie powodują odkształcania się form, ani ich roztapiania. 2. Formy silikonowe są wytrzymałe na tzw. Szok cieplny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika. 3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchni mikrofalowych jak ponadto myć w zmywarkach. 4. Dzięki sprężystości, formy zajmują niedużo miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni. 5. Silikon bardzo prędko stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę. 6. Ich zaletą jest w dodatku oszczędność energii. Silikon prawidłowo przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o 10-20%. 7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta albo potrawy nie marnując kształtu przy wyjmowaniu. 8. Formy łatwo umyć pod bieżącą wodą albo w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon ekspresowo schnie.