Forma silikonowa kwadratowa do domowych wypieków, Usztywniany rant powoduje, że forma nie odkształca się i z łatwością ją włożyć i wyjąć z piekarnika. Wykonane z 100% silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, dzięki czemu formy są bardziej jednostajne i trwalsze. Ekonomiczna: udoskonaloną cyrkulację ciepła i zimna Do 20% krótszy czas pieczenia Materiał gwarantuje równomierne pieczenie łatwe odchodzenie wypieku od ścianek poręczna: Nie wymaga natłuszczania przystępne przechowywanie odporna na zabrudzenia Nie odbarwia się Usztywniany rant oraz uchwyty usprawniają jej przenoszenie Nie chłonie zapachów nieskomplikowana w czyszczeniu i pielęgnacji dopasowana do mycia w zmywarce Trwała: Nie odkształca się Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu Temperatura wykorzystywania od -40°C do 250°C Bezpieczna: posiada atest inspektora sanitarnego Neutralna dla jedzenia pasuje do: Piekarnika Kuchenki mikrofalowej Lodówki Zamrażalnika Zmywarki rozmiary: rozmiary zewnętrzne z rantem i uchwytami: 29 x 23 x 4 cm rozmiary wewnętrzne: 20,5 x 20,5 cm parametry form silikonowych: 1. Formy silikonowe są uniwersalne, wspaniale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC. - Temperatura górna wynosi nawet do 250oC ( w zależności od producenta) nieistotne, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem albo bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, by nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem. - W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie wywołują odkształcania się form, ani ich roztapiania. 2. Formy silikonowe są oporne na tzw. Szok cieplny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika. 3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchenek mikrofalowych jak na dodatek myć w zmywarkach. 4. Dzięki rozciągliwości, formy zajmują niedużo miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni. 5. Silikon szczególnie błyskawicznie stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę. 6. Ich zaletą jest dodatkowo oszczędność energii. Silikon poprawnie przewodzi ciepło, co powoduje, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o 10-20%. 7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta lub potrawy nie tracąc kształtu przy wyjmowaniu. 8. Formy prosto umyć pod bieżącą wodą albo w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon prędko schnie.