Forma silikonowa do pieczenia chleba, keksu, pasztetu, Usztywniany rant powoduje, iż forma nie odkształca się i prosto ją włożyć i wyjąć z piekarnika. Tworzone z 100% silikonu asygnowanego do kontaktu z żywnością, dzięki czemu formy są bardziej zrównoważone i trwalsze. Ekonomiczna: ulepszoną cyrkulację ciepła i zimna Do 20% krótszy czas pieczenia Materiał zapewnia równomierne pieczenie proste odchodzenie wypieku od ścianek poręczna: Nie wymaga natłuszczania nieskomplikowane przechowywanie oporna na zabrudzenia Nie odbarwia się Usztywniany rant i uchwyty ułatwiają jej przenoszenie Nie chłonie zapachów łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji dostosowana do mycia w zmywarce Trwała: Nie odkształca się Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu Temperatura używania od -40°C do 250°C Bezpieczna: ma atest inspektora sanitarnego Neutralna dla jedzenia nadaje się do: Piekarnika Kuchenki mikrofalowej Lodówki Zamrażalnika Zmywarki wymiary: rozmiary zewnętrzne z rantem i uchwytami: 31,5 x 14 x 6,5 cm rozmiary wewnętrzne: 25,5 x12 x 6,5 cm właściwości form silikonowych: 1. Formy silikonowe są uniwersalne, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC. - Temperatura górna wynosi nawet do 250oC ( w zależności od producenta) nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem albo bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, aby nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem. - W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie wywołują odkształcania się form, ani ich roztapiania. 2. Formy silikonowe są oporne na tzw. Szok cieplny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika. 3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchni mikrofalowych jak ponadto myć w zmywarkach. 4. Dzięki elastyczności, formy zajmują mało miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni. 5. Silikon szczególnie szybko stygnie, dzięki temu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę. 6. Ich zaletą jest też oszczędność energii. Silikon dobrze przewodzi ciepło, co sprawia, iż czas pieczenia w tych formach jest krótszy aniżeli w innych o 10-20%. 7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta albo potrawy nie tracąc kształtu przy wyjmowaniu. 8. Formy z łatwością umyć pod bieżącą wodą albo w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon prędko schnie.