- Deska bambusowa do krojenia pieczywa w komplecie z nożem do chleba. - Deska posiada schowek na nóż. - spełni oczekiwania zarówno do krojenia jak i serwowania. - komfortowy uchwyt z miejscem do zawieszenia. - Bambus jest oporny na wilgoć i odkształcenia, nie chłonie zapachów, szybko schnie. - Bambus jest materiałem naturalnym i bezpiecznym dla zdrowia. Specyfikacja: Materiał: drewno bambusowe, stal nierdzewna, tworzywo Długość: 45 cm Szerokość: 20 cm Grubość: 1 cm Waga (kg): 0.605 Wbrew pierwszemu skojarzeniu, deski bambusowe nie są wykonywane z drewna, ale ze specjalnie sprasowanej trawy. Z pozoru powinna ona być miękka nietrudna do uszkodzenia. Nic bardziej mylnego. Impregnowany olejem bambus jest dwukrotnie twardszy od drewna buku, a równocześnie pokaźnie od niego lżejszy poprzez co nieprzeciętnie pasuje do produkcji trwałych, a zarazem wygodnych desek. Ich zwolennicy twierdzą, że materiał ten minimalizuje wady drewna, zachowując jego mocne strony. I rzeczywiście, bambus nie chłonie wody w takim stopniu jak drewno – szybciej schnie, przez co przeciwdziała szybkiemu rozwojowi bakterii. Zarazkom, ale i zapachom jest też trudniej przeniknąć do środka, dzięki poprzecznemu do kierunku krojenia ułożeniu trawy, które zapobiega tworzeniu się szczelin. Jednocześnie bambus – podobnie jak drewno – nie niszczy noży. Rady dla użytkowników: po każdorazowym umyciu warto przetrzeć deskę do sucha bądź eko: bambus jest materiałem szybciej odnawialnym. Na jego zbiory trzeba czekać od 3-5 lat, podczas gdy w sytuacji drzew jest to 10-50 lat