Brak danych
Tojiro Basic VG-10 Nóż - 20cmOstrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń z VG-10 Rękojeść - pakkawoodTwardość - 60 HRC +/- 1Długość pełna - 328mmDługość ostrza - 200mmSposób ostrzenia - dwustronnyWaga...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (355,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Tojiro Basic VG-10
Wszechstronny nóż kuchenny, który perfekcyjnie się sprawdza w trakcie różnorodnych kuchennych zadań, także tych, które wymagają dłuższej krawędzi tnącej. wielkie, cienkie ostrze szybko i precyzyjnie kroi większe produkty, np. Warzywa dyniowate czy arbuzy, co pozwala zaoszczędzić cenny czas. Wysokiej jakości nóż szefa stanowi podstawowy komponent wyposażenia w każdej kuchni.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, markę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali użytkowanej w tworzeniu noży. W swojej ofercie mają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 i serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez szczególnie restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być wytworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają iż ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym na ogół zostaje na poziomie 60-61 HRC. Wytrzymałość VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, także sprawdzą się jako podarunek.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%