Brak danych
Tojiro Basic VG-10 Nóż - 16,5cmOstrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń z VG-10 Rękojeść - pakkawoodTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 290mmDługość ostrza - 165mmSposób ostrzenia -...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (325,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Tojiro Basic VG-10
Japoński nóż o wszechstronnym zaimplementowaniu, dedykowany najczęściej do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, rewelacyjnie się również sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. obszerna klinga upraszcza przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, producenta założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w produkowaniu noży. W swojej ofercie mają szereg stali „kolekcji V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 i linię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez wyjątkowo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być tworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, lecz dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu powodują że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym zwykle zostaje na poziomie 60-61 HRC. Oporność VG-10 na rdzę i patynę iż noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, też sprawdzą się jako upominek.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%