Brak danych
Tojiro Basic VG-10 Nóż - 16,5cmOstrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń z VG-10 Rękojeść - pakkawoodTwardość - 60 HRC +/- 1Długość pełna - 290mmDługość ostrza - 165mmSposób ostrzenia -...
Prezentowana oferta sklepu buylux teoretycznie jest najlepszą ceną (325,00) w internecie. Propozycja nie uwzględnia kosztów wysyłki, dlatego przed zakupem dokładnie przeczytaj warunki dostawy.
Tojiro Basic VG-10
użyteczny nóż kuchenny, szczególnie funkcjonalny przy produktach śladowej i przeciętnej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny nieprzeciętnie się sprawdza w trakcie cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub niepokaźnego pieczywa. Wyśmienity dla tych, którzy nie lubią pokaźnych noży.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali użytkowanej w tworzeniu noży. W swej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 i serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być stworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają iż ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym zwykle zostaje na poziomie 60-61 HRC. Oporność VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, także sprawdzą się jako prezent.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%